Skip navigation
?
Onbedoeld zwanger?

Pro Life-Café: Mensenrechten: Recht op abortus? Recht op leven?

Evenement speelt zich af op 3 November 2023, en valt onder de categorie: Agenda.

Hoe kunnen we als christenen mensenrechten toepassen in het maatschappelijke en politieke debat? En wat betekent het in de praktijk als je hoort dat je ongeboren kind een chromosoomafwijking heeft waardoor ze nauwelijks overlevingskansen heeft? Praat hierover mee tijdens het Pro Life-Café in Leiden, georganiseerd door SGP-Jongeren en Schreeuw om leven.

Tegen over het idee van abortus als mensenrecht stellen we het recht op leven. Maar in Nederland zijn christenen niet zo gewend om met betrekking tot pro lifekwesties te denken vanuit mensenrechten. Hoe kun je als christen gebruik maken van mensenrechten in het politieke debat en de maatschappelijke dialoog? In een interactieve lezing door Arthur Alderliesten wordt hierover nagedacht. Denken vanuit mensenrechten heeft voordelen, maar ook beperkingen. Zeker als je dit beziet vanuit christelijk perspectief. Vragen die hierbij ook aan de orde komen: hebben we recht op leven? Hebben we recht op een kind? Hebben we recht op een gezond kind? Hierin zoeken we een weg om om te gaan met toenemende druk om abortus als recht te gaan zien, maar ook om te kiezen voor een abortus. En wat vinden we, ook gedacht vanuit de mensenrechten, eigenlijk van draagmoederschap en IVF?

Wat betekent het in de praktijk als je hoort dat je ongeboren kind een chromosoomafwijking heeft waardoor ze nauwelijks overlevingskansen heeft? Het overkwam Mirjam Cappon, moeder van Rachel. Ondanks dat de artsen een abortus adviseerden, kozen zij en haar man toch voor hun kindje. Het heeft na de geboorte nog tien weken geleefd. Ze vertelt haar aangrijpende verhaal  en ook waarom ze niet anders wilden dan kiezen voor haar kindje.

Praat over deze onderwerpen mee bij het Pro Life-Café op vrijdag 3 november 20223. Café De Keyzer, Kaiserstraat 2-4, 2311 GR in Leiden. Welkom vanaf 19.00 uur. De avond begint om 19.30 uur.

Mirjam Cappon schreef over de zwangerschap, geboorten en overlijden van haar dochter Rachel met Trisomie 18 het boek Haar naam is Rachel, Anna Rachel. Mirjam is als vrijwilliger verbonden aan Schreeuw om leven.

Arthur Alderliesten is theoloog en ethicus en is als directeur verbonden aan Schreeuw om leven. In 2023 publiceerde hij het boek Recht op leven.

Aanmelden kan via deze link.