Skip navigation
?
Onbedoeld zwanger?

Abortusmethoden

Kennisbank: Abortusmethoden

Abortus is het voortijdig afbreken van een zwangerschap door medisch ingrijpen. In Nederland is abortus toegestaan tot 24 weken. Welke techniek wordt gebruikt, hangt af van het aantal weken van de zwangerschap.

Let op: de omschrijvingen, hoewel zo feitelijk mogelijk weergegeven, kunnen als heftig worden ervaren.

Tot 9 weken zwangerschap: de abortuspil
Tot 9 weken zwangerschap kan de zwangerschap worden afgebroken middels de zogeheten ‘abortuspil’. Anders dan de naam doet vermoeden bestaat dit uit een reeks pillen.
De eerste pil bestaat uit het medicijn mifepriston. Dit medicijn remt de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon ‘progesteron’. Dit hormoon is nodig om een zwangerschap in stand te houden. Deze pil wordt oraal ingenomen in de abortuskliniek.
Het tweede medicijn bestaat uit 4 pillen die 48 uur na de eerste pil vaginaal ingebracht moeten worden. Deze pillen, die thuis worden ingenomen, bevatten het medicijn misoprostol. Dit medicijn veroorzaakt samentrekkingen van de baarmoeder, zodat het embryo wordt uitgedreven (‘expulsie’).

Tot 13 weken zwangerschap: zuigcurettage
Zuigcurettage wordt gebruikt tot 13 weken zwangerschap. Tabletten die eerst ingenomen moeten worden (met het medicijn misoprostol) maken de baarmoedermond alvast week.
Met behulp van een ‘eendenbek’ wordt met steeds dikkere staafjes de baarmoedermond opgerekt voor de slang van de vacuümpomp. Als de vacuümpomp wordt aangezet, is de sterke zuigkracht voelbaar. Zo worden de foetus en de placenta in kleine stukjes uit de baarmoeder gezogen. Dit veroorzaakt een paar minuten krampen, vergelijkbaar met flinke menstruatiepijn.
Deze behandeling wordt ook vacuümaspiratie genoemd.

13 tot 24 weken zwangerschap: instrumentale abortus
Bij een abortieve ingreep vanaf 13 weken zwangerschap wordt de zwangerschap instrumenteel afgebroken. Dit wordt ook wel een tweede trimester behandeling genoemd. Tabletten die eerst ingenomen moeten worden (met het medicijn misoprostol) maken de baarmoedermond alvast week. Het kraakbeen van onder andere het hoofdje is gehard tot bot. Daarom wordt de foetus in de baarmoeder met een abortustang verknipt en naar buiten gebracht. Vervolgens wordt er nog een zuigcurettage uitgevoerd om de baarmoeder helemaal leeg te maken.

13 tot 24 weken zwangerschap: opwekken bevalling
Vanaf 13 weken zwangerschap kan ook met prostaglandinen voortijdig een bevalling worden opgewekt. De prostaglandinesubstantie wordt rechtstreeks in de ader of in het vruchtwater gespoten. Dit laat de baarmoeder samentrekken en bespoedigen zo het uitstoten van de vrucht. Het kind is op dit ogenblik meestal nog niet levensvatbaar, zodat het tijdens of kort na de geboorte sterft. Deze behandeling vindt meestal plaats in een ziekenhuis.


< Terug naar kennisbank overzicht