Het ministerie van VWS zet zich in om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Het RIVM voert hiervoor de monitor ‘Onbedoelde (tiener)zwangerschappen’ uit. Dit Cijferoverzicht 2021 geeft een beeld over de ontwikkelingen en de huidige cijfers. Dat gaat onder andere over het aantal ongeplande zwangerschappen en abortussen, en hoe vaak mensen de mogelijkheid gebruiken om hulp te krijgen bij de keuze over wat te doen bij een onbedoelde zwangerschap (keuzehulp). Ook geeft het cijfers over preventie in het onderwijs en de overheidscampagne over onbedoelde zwangerschappen. De monitor loopt van 2020 tot en met 2022. Dit is de tweede inventarisatie. De cijfers zijn opgedeeld in 23 onderwerpen. Zo blijkt onder andere dat 2,9 procent van de vrouwelijke MBO-studenten ooit met een ongeplande zwangerschap te maken heeft gehad. Voor de mannelijke MBO-studenten was dat 1,7 procent. Op 1 januari 2021 waren er 1.494 tienermoeders van 19 jaar en jonger. Een jaar eerder waren er 1.643 tienermoeders. Het aantal tienermoeders neemt al jaren af.
In 2020 zijn 678 keuzehulpgesprekken geregistreerd. Bij 32 procent daarvan had een zorgverlener (abortuskliniek, huisarts, verloskundige of gynaecoloog) op deze mogelijkheid gewezen. In totaal hebben 1.193 scholen in het basis en voortgezet onderwijs en het MBO subsidie
gekregen om aandacht te besteden aan relationele en seksuele vorming. 85 procent van de scholen gebruikte hiervoor speciale lespakketten.
Download of lees hier het cijferoverzicht.