Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

De plastic Foetus van Schreeuw om Leven – hebben de critici gelijk?

09-12-2019

 

In de uitzending van het VPRO-programma Medialogica (8 december 2019) stond het abortusdebat in Nederland centraal. Schreeuw om Leven werkte een half jaar lang aan deze uitzending mee omdat wij het belangrijk vinden om te laten zien hoe de pro-life beweging in Nederland vaak negatief wordt geframed. Tijdens gesprekken met Medialogica werd ons geadviseerd melding te doen bij de Raad voor de Journalistiek vanwege een aantal misleidende media-uitingen over onze organisatie. Op basis van de contacten die wij hadden met Medialogica was onze indruk dat dit ook de focus van de uitzending zou zijn. Het verrast ons dat juist het tegenovergestelde het geval was.

 

Medialogica besteedt in de uitzending veel aandacht aan ons plastic model van een foetus bij 12 weken zwangerschap (oftewel 10 weken na de bevruchting). Wij juichen dit toe. Medialogica heeft wetenschappelijk uitgezocht hoe een foetus bij 12 weken zwangerschap het meest accuraat kan worden overgebracht naar het beeld van een kunststof model. Bij het VUmc werd een 3D print gemaakt van een daadwerkelijke bewaarde foetus van 10 weken oud. We constateren dat ons model op soortgelijke wijze van dit nieuwe prototype verschilt als de vele anatomische modellen die als les- en informatiemateriaal worden gebruikt door universiteiten, verpleegkundigen en medisch centra.

 

 

Gelaatstrekken

 

Anatomische modellen van foetussen bij 3 maanden zwangerschap, die worden gekocht door universiteiten, verpleegkundigen en medisch centra, worden afgebeeld met menselijke gelaatstrekken, soms zelfs met een ‘tevreden’ blik. Ook is er een vetgehalte aanwezig die het 3D model van het VUmc ontbeert. Het VUmc model werd dan ook gemaakt van een overleden kind, waar ons model en de veelgebruikte anatomische modellen een levende foetus voorstellen. We benadrukken dat gelaatstrekken een mens alleen ‘menselijker’ maken op een emotioneel niveau. Het staat wetenschappelijk vast dat een ongeborene in ieder stadium vanaf de bevruchting leeft en mens is.

 

Duimen

 

Wat anatomische modellen vaak niet hebben is een duimend kind bij 3 maanden. Echter, dat geldt ook voor de modellen van latere foetussen. Fabrikanten voegen dit nu eenmaal niet toe aan hun modellen. Het model van Schreeuw om Leven duimt wel, waarmee de claim wordt gemaakt dat een ongeboren kind vanaf die leeftijd kan duimen. In de uitzending van Medialogica wordt dit door een arts van het VUmc betwist.

 

 

Echter, de bewijzen zijn helder: een ongeboren kind kan wel degelijk duimen, hoewel dit op latere leeftijd vaker wordt gezien. Hiernaast ziet u een echo van 12 weken en 3 dagen zwangerschap waarop een kind duimt. Ook websites als babaygaga.com, klaarvoordebaby.nl, moeders.nu en allesoverkinderen.nl geven aan dat dit vanaf deze leeftijd mogelijk is. Ook in de academische literatuur is deze claim te vinden, bijvoorbeeld op pagina 408 van het boek Fetal Development: A Psychobiological Perspective, door Lecanuet en Fifer. Ook pagina 115 van het boek Introduction to Child Development, door Maimun Nisha leert dit.

 

Klompje cellen?

 

Verder bevestigt dit nieuwe prototype wat ons betreft definitief dat een ongeboren kind niet kan worden aangeduid als klompje cellen, vruchtje of parasiet, hetgeen wij dankbaar toejuichen. Schreeuw om Leven verzet zich immers al jaren tegen dit soort verhullend taalgebruik. We verwachten dan ook veelvuldig te kunnen terug verwijzen naar deze uitzending van Medialogica tijdens toekomstige dialogen over hoe het ongeboren kind dient te worden geduid.

 

Leeftijdsbepaling

 

In de uitzending van Medialogica maakt de arts van het VUmc tot slot een vreemde vergelijking. Er wordt ten onrechte gezegd dat ons model een foetus voorstelt bij een zwangerschap van 10 weken. Dat staat gelijk aan een foetus die 8 weken oud is, aangezien de zwangerschapsberekening twee weken toevoegt aan de daadwerkelijke leeftijd van de foetus. Na die verkeerde voorstelling van zaken, wordt er een kleiner model tevoorschijn gehaald dat inderdaad overeen zou komen met 8 weken. Er wordt getoond dat ons model veel groter is. Maar dat komt omdat het ook een model is van een foetus van twee weken ouder. Wij hebben Medialogica meerdere keren zorgvuldig uitgelegd dat ons model staat voor een foetus van 10 weken na de bevruchting, oftewel 12 weken zwangerschap. Dit komt qua formaat exact overeen met het 3D model dat het VUmc in de uitzending vervaardigt. De twee zijn dan ook duidelijk even groot, hetgeen niet in de uitzending wordt benoemd.

 

Neutraliteit...

 

De Human (de makers van het programma van zondag 8 december) en het Humanistisch Verbond werken al geruime tijd samen ten bate van een gezamenlijk kwartaalmagazine voor leden. Het Humanistisch Verbond trad hierbij op als uitgever en droeg zorg voor de financiering van redactie, opmaak en druk.

 

Hartelijk dank voor het lezen van dit artikel!
Dank voor uw gebed en donatie!

terug naar het overzicht
In deze tijd gaat het maatschappelijk vaak over privileges. Pro-life beargumenteert al vele jaren dat geborenen nie… https://t.co/X7I3mwgPXy   4 dagen geleden op Twitter

Blijf op de hoogte!