Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

Een engel op De Wallen

25-03-2020

Een engel op De Wallen

Tanja Blokland

Voorzichtig legt het meisje het doosje aardbeien in haar kleine boodschappenwagen, terwijl haar moeder de zware zak aardappelen voor haar rekening neemt. Bijna elke dag doen ze samen boodschappen, moeder en dochter. Het meisje, Krista, weet precies waar ze haar lievelingsproducten kan vinden. ‘Soms wil ze ook meehelpen met koken’, zegt Maria, de moeder, trots. ‘Het is zo gezellig met haar, het zal echt stil worden als ze straks hele dagen naar school gaat.’

Wie dit alledaagse tafereel ziet, kan zich niet voorstellen dat het leven van dit kleine meisje ernstig in gevaar is geweest. Het leven van Maria werd gekenmerkt door geweld en uitbuiting en de start van de kleine Krista is allesbehalve veilig geweest. Het is een wonder dat deze twee nu een rustig en stabiel leven leiden!

Maria is geboren en opgegroeid in Moldavië. Ze is de tweede dochter van een gezin met vijf kinderen. Het gezin leefde in armoede en dat deed Maria besluiten naar Nederland te gaan om hier een toekomst op te bouwen zodat ze iedere maand geld naar haar familie zou kunnen sturen. Via een dorpsgenoot, die achteraf een  mensenhandelaar bleek te zijn, kwam ze in Amsterdam in de prostitutie terecht.

Zo’n vijf jaar geleden leerden we (team Bright Fame, Amsterdam) Maria kennen, terwijl zij werkte in één van de vele raambordelen op De Wallen. Aanvankelijk verliep het contact vrij moeizaam vanwege de taalbarrière, omdat Maria geen Nederlands en weinig Engels sprak. Toch verscheen er altijd een lach op haar gezicht als we langsliepen en soms nodigde zij ons uit even binnen te komen. Dat deed ze alleen als ze er zeker van was dat er die dag niemand was om haar in de gaten te houden. Ze ontspande dan een beetje en het deed haar goed met mensen te zijn die geen seksuele diensten van haar verlangden.

Op een dag was er een Moldavische dame, Oxana, op bezoek bij Bright Fame en zij wilde graag eens met straatwerkers langs vrouwen uit haar land gaan om hen in hun eigen taal te spreken en te bemoedigen. Die dag stond Maria lusteloos en met een verdrietige blik op haar werkplek. Op het moment dat ze ons zag, wenkte ze ons naar binnen en sloot ze het gordijn. Het was ontroerend hoe blij ze was  toen ze ontdekte dat Oxana haar taal sprak.

Toen kwam het hele verhaal... Ik ben zwanger, ongeveer 13 weken nu. Gisteren heb ik het verteld aan Bort,  degene bij wie Maria in huis woont, die haar in de gaten houdt en ervoor zorgt dat haar verdiende geld bij de pooier terecht komt. ‘Alweer?’, was de reactie van Bort. ‘Nou, dan gaan we maar weer een afspraak maken met de kliniek. Joni (zijn vriendin) zal met je meegaan.’

Maria is ten einde raad. Twee keer eerder heeft ze een abortus laten doen, tegen haar wil in. Ze wil dit niet nog een keer doen. Ze voelt zich nu weer net zo machteloos als die vorige keren. Ze kon toen niet uitleggen dat ze de abortus niet wilde en dat de vrouw die bij haar was niet een vriendin is maar de vrouw van haar pooier, omdat ze geen Nederlands sprak en de huisarts en de mensen in de abortuskliniek geen Roemeens of Moldavisch.

Maar nu kon ze, in haar eigen taal, het hele verhaal doen. Naarmate het gesprek vorderde, kwam er hoop bij Maria. ‘Jij bent een engel, God heeft jou gezonden’, zegt ze steeds tegen Oxana. Bij doorvraag bleek dat zij  gedwongen in het vak zat en slachtoffer is van mensenhandel. Beseffend dat het recht aan haar kant was, is er direct gehandeld. Nog diezelfde dag is Maria opgehaald en na een gesprek met het team mensenhandel van de politie werd ze naar een veilige locatie gebracht. Daar begon een proces van herstel en daar is ook haar Krista geboren. Nog steeds draagt Maria de littekens van deze donkere periode uit haar leven, maar meer en meer mag ze tot bloei komen. Samen met haar dochtertje.

In dit verhaal van Maria zien we dat zij op twee fronten niet is beschermd door de Nederlandse wetgever. Ten eerste was het ‘dankzij’ de prostitutiewetgeving, die zo gemakkelijk te omzeilen is, mogelijk dat ze onder dwang achter het raam terecht kwam. Ten tweede is haar twee keer een kind afgenomen omdat er in het abortuscentrum niet zorgvuldig is gecheckt of zij wel echt een abortus wilde.

Dit zijn duidelijke signalen dat het beleid rammelt, ten koste van mensen die een zwakke positie hebben. Verdienen zij niet juist extra bescherming?

Opmerking: De abortusbuddy's (begeleider bij een abortus die vrouwen afschermen voor demonstranten en mensen die in gesprek willen met vrouwen die voor abortus naar een abortuscentrum gaan) die ingesteld zijn door De Bovengrondse in samenwerking met het Humanistisch Verbond, vormen een gevaar voor vrouwen als Maria.

Hartelijk dank voor het lezen van dit artikel!
Dank voor uw gebed en donatie!

terug naar het overzicht
Donderdagavond 9 februari spreekt @ArthurAlderl namens Schreeuw om Leven tijdens Jij Daar! Zijn bijdrage zal gaan o… https://t.co/Rd7J3UhRJL   1 dagen geleden op Twitter

Blijf op de hoogte!