Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

Spijt en schuldgevoel na abortus

29-05-2020

Spijt en schuldgevoel na abortus
Nagenoeg elke vrouw worstelt daarmee na een abortus.

Regisseur Tessa Louise Poppe heeft een film gemaakt over dit beladen onderwerp: “Overtijd”. Samen met twee anderen, waaronder Kiki van het Humanistisch Verbond, vertellen de vrouwen over hun spijt, twijfel en veranderde zelfbeeld na hun abortus. Het is aangrijpend om te lezen dat vrouwen binnen het uitgesproken pro-abortus kamp nu zelf naar buiten treden met deze bekentenis. In een promotieartikel voor de film schrijft Tessa: “Wat had ik achteraf graag geweten dat het normaal was om spijt te voelen, dat het normaal was dat ik twijfelde of ik wel het juiste had gedaan, dat het normaal was dat mijn zelfbeeld veranderde…” In haar film wil ze laten zien dat “het oké is dat deze gevoelens de revue passeren”, zo schrijft ze in de VPRO gids van deze week.

Dapper dat ze deze gevoelens nu durven te erkennen. Daarmee is de film baanbrekend omdat spijt na abortus tot voor kort massaal werd ontkend door de pro-abortuslobby. Ze zijn inderdaad niet de enige. Begin dit jaar onderzocht Schreeuw om Leven de 173 verhalen die op de website van Fiom staan. Ook hier bleek dat 68%(!) van de verhalen ging over spijt en zelfs 77% te kampen had met de gevolgen. Dat zijn schrikbarende cijfers!

Een kort onderzoek naar de abortusaantallen leert dat er vanaf 1985 al ruim één miljoen kinderen in Nederland zijn geaborteerd. Dan lopen er misschien wel 700.000 vrouwen in Nederland rond die met de gevolgen van hun abortus te dealen hebben.

Tessa vertelt over één van de vrouwen: “Een oudere vrouw stond huilend tegenover me en zei: ik heb dit ook meegemaakt, héél lang geleden, en het verdwijnt nooit uit mijn hoofd, maar ik heb er nooit over durven praten.” Dit is zo herkenbaar voor onze hulpverlening van ErisHulp.nl. We ontmoeten wekelijks vrouwen die hetzelfde vertellen. Een tegennatuurlijke ingreep die invloed heeft op je verdere leven en waarbij zelfs je zelfbeeld verandert. Dat is inderdaad “normaal” omdat abortus niet normaal is, maar het is niet “oké”, zoals Tessa beweert. Met de film probeert ze dan ook recht te praten wat krom is.

Met een reactie van de pro-life beweging is van te voren rekening gehouden. Pro-life wordt direct geframed als de agressieve anti-abortus beweging in Nederland die met de film aan de haal zou kunnen gaan. Betekent dit dat de pro-life beweging gesommeerd wordt om haar mond te houden? Nee, dat kan niet waar zijn. Want hier maakt Tessa wederom een grote denkfout. De pro-life beweging ziet de vrouwen die kampen met de gevolgen van een abortus niet als grote oenen, maar als slachtoffer. Tessa ziet dat zelf ook zo. Die vrouwen hebben namelijk niet de hulp gekregen die ze nodig hadden om de omstandigheden op te lossen. Het kindje is meestal niet het probleem, het zijn de omstandigheden waar de vrouwen in zitten. Het is niet voor niets dat er een ‘wat als’ gevoel achterblijft. En dan hebben we het nog niet gehad over de abortusdwang die geregeld voorkomt. Het spreekt voor zich dat vrouwen, die indirect of direct door partners en familie werden gedwongen tot abortus, eveneens terechtkomen in de groep met spijt en schuldgevoel. Het is te hopen dat de pro-abortus beweging ook die grote misstand in onze samenleving op korte termijn niet meer zal ontkennen.

Tessa sluit het artikel tegenstrijdig af met: “Het is maar een klompje cellen, maar het is toch je kind, hoe dan ook.” Inderdaad, het is een kindje met een hartslag en een geslacht, maar het is geen klompje cellen dat ooit een kindje wordt, te meer omdat pro-choice dat moment zelf niet eenduidig kan aanwijzen. Zo is ook Tessa zelf haar leven begonnen. En doordat haar ontwikkeling niet werd onderbroken, kon ze er een film over maken. Een abortus ontneemt een ander mens zijn of haar toekomst. Dat is niet oké en de meeste vrouwen weten dat!

Overtijd is een film die iedere vrouw moet zien (donderdag 4 juni op NPO3 om 21.00 uur) zeker als je onbedoeld zwanger bent. Abortus is geen oplossing! Zoek hulp, ErisHulp.nl, zonder veroordeling.

Hartelijk dank voor het lezen van dit artikel!
Dank voor uw gebed en donatie!

terug naar het overzicht
De Mars voor het Leven was mogelijk door de inzet van zo’n 200 vrijwilligers. Dankzij hun toegewijde inzet mocht al… https://t.co/jvxFM42aAm   1 dagen geleden op Twitter

Blijf op de hoogte!