Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

Een onbedoelde ontmoeting

07-12-2020

De livestream van de Mars voor het Leven in Den Haag was nog in volle gang. Deborah Smit had even verderop, met het Torentje op de achtergrond, een interview gegeven samen met Diederik van Dijk. Ze liep met de cameramensen en de presentator mee naar Het Plein,  waar Kees van der Staaij en Don Ceder ook een interview zouden geven. Daar ontmoette ze een pro-abortusdemonstrant met een wel heel bijzondere kreet op haar bord. Ze kon het niet laten om met haar in gesprek te gaan. Nu vertelt ze voor Leef magazine hoe dat gesprek is gegaan:

“Op haar bord stond “Abortus Redt Levens” en dat triggerde mij vanaf het moment dat ik het las. Ik werd nieuwsgierig naar de achterliggende gedachte hiervan en besloot de wat oudere mevrouw die het vasthield te vragen of ze tijd had voor een gesprek. Ik merkte dat ze niet erg overtuigend en krachtig kon antwoorden, waarna ik de vraag op verschillende manieren herhaalde. Uiteindelijk begreep ik dat het gaat om het leven van de vrouw. Abortus redt dat leven, volgens haar.

Toen ik vroeg wat ze dan vindt van de campagne van de Week van het Leven, aangezien die juist gaat over hulp aan moeder én ongeboren kind, noemde ze die ronduit misleidend. De informatie die pro-life organisaties geven, daar klopt niets van, zei ze. Ik wilde mijn verhaal met haar delen, maar ze zei het al te kennen. Ik vertelde toch maar dat ik ooit ook overwoog mijn zwangerschap te beëindigen, omdat het onbedoeld was. Maar door de hulp en informatie van Er is Hulp, de hulpafdeling van Schreeuw om Leven, heb ik toen mijn keuze bijgesteld.

Daar had ze geen moeite mee, zolang het gewenst was. Maar als het ongewenst is, moet de vrouw de keuze hebben een abortus te doen, zo klonk haar vaste overtuiging. Ik benadrukte nog eens dat ik ongewenst zwanger was en nu een meisje heb rondhuppelen van bijna vier jaar. Het leek niet aan te komen dat ik dus van gedachten ben veranderd en dat dit niet was te danken aan de informatie die ik ontving van de abortuskliniek.

Ze ging verder met een verhaal over bussen die voor abortusklinieken staan van waaruit vrouwen zouden worden lastiggevallen en “de bus in worden getrokken om ze te bekeren”. Ik weet dat er een hulpbus is die door Schreeuw om Leven wordt ingezet om mensen bekend te maken met het soort hulp dat ik kreeg. Maar er is niet geprobeerd om mij te bekeren en ik ben ook niet veroordelend behandeld. Bij Er is Hulp werd er juist voor het eerst écht naar mij geluisterd! Hierdoor konden we samen achterhalen welke hulp ik nodig had om het leven in mij te behouden.

Deze activiste op Het Plein vond juist dat het vrouwen nóg gemakkelijker gemaakt moet worden om bijvoorbeeld de abortuspil te krijgen: niet alleen bij de huisarts maar gewoon bij de apotheek! Ik merkte dat ik emotioneel werd van haar stelligheid, ook omdat ze echt dacht dat onze campagne gaat om het afnemen van de rechten van de vrouw.

Ik vertelde ook over een kennis, wiens eigen gynaecoloog had gezegd dat ze waarschijnlijk door haar abortus moeilijker kinderen kan krijgen. Maar deze mevrouw gaf direct aan dat daar niets van klopt. Ze voegde toe dat ze zelf ook gynaecoloog is. Dat verraste me, omdat ze dan toch juist weet hoe het voor een vrouw is om leven in haar te hebben. Daarna liep het gesprek naar z’n einde. Het leek alsof zij het ook best ingewikkeld vond, maar misschien was dat slechts mijn indruk. Ik dankte haar voor het gesprek en we gingen weer terug naar onze eigen “demonstraties”.

Toen ik even later met een paar mensen uit de pro-life beweging stond na te praten, vertelde ik over de ontmoeting die me maar niet losliet. Chris Develing van Schreeuw om Leven zei meteen dat dit klonk als Gunilla Kleiverda, de voorzitter van Women on Waves. Tijdens de livestream dacht hij haar al te hebben waargenomen, op de achtergrond van het interview met Kees van der Staaij en Don Ceder. Hij vertelde me dat ze erg fanatiek is en zelfs infiltreerde bij Siriz, door zich online voor te doen als hulpvraagster. Volgens Develing sprak ze daarna op televisie niet de waarheid toen ze zei dat Siriz ten onrechte aangaf dat je aan abortus een infectie kunt overhouden. “Kijk maar op de website van het abortuscentrum van Amsterdam”, zei hij. En inderdaad, daar stond dat er na een abortus een geringe kans bestaat dat je een infectie overhoudt. Siriz had dus niet gelogen.

Het leek me oprecht een aardige vrouw, deze activiste en gynaecoloog. Onderweg naar huis heb ik me wel afgevraagd of zij me op dezelfde manier zou hebben geholpen als Schreeuw om Leven.”

Deborah Smit

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Leef magazine, 36e jaargang, nummer 6.
Ook het gratis magazine Leef ontvangen? Meld je hier aan.

Hartelijk dank voor het lezen van dit artikel!
Dank voor uw gebed en donatie!

terug naar het overzicht
De Mars voor het Leven was mogelijk door de inzet van zo’n 200 vrijwilligers. Dankzij hun toegewijde inzet mocht al… https://t.co/jvxFM42aAm   1 dagen geleden op Twitter

Blijf op de hoogte!