Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

Welke Coronavaccins gebruiken cellen van geaborteerde kinderen en hoe?

07-01-2021

Wereldwijd zijn er honderden Coronavaccins in de maak. Schreeuw om Leven zocht naar informatie over de zes vaccins waar Nederland in 2021 mogelijk mee te maken krijgt. Daarbij hebben we specifiek gekeken naar het gebruik van cellijnen die afkomstig zijn van (ooit) geaborteerde kinderen.

Al jarenlang wordt er voor bepaalde vaccins gebruik gemaakt van “foetale cellijnen” oftewel cellen die afkomstig zijn van een ooit geaborteerd kind. Daarbij gaat het niet om de oorspronkelijke cellen, maar om gekloond weefsel. In het geval van de cellijnen die HEK293 worden genoemd, gaat het bijvoorbeeld om een in 1973 (in Nederland) geaborteerd kind, wiens cellen al die jaren opnieuw zijn gekloond en gebruikt voor bepaalde vaccins.

Voor welke Coronavaccins is menselijk weefsel gebruikt van ongeboren kinderen?

Op dit moment wordt er in Nederland vooral gesproken over de vaccins van Pfizer en Moderna, waarvan de eerste sinds kort in gebruik is. Maar er zijn meer fabrikanten waarmee de Nederlandse overheid een koop of optie tot koop heeft bereikt. Op dit moment zijn dat er zes, die niet allemaal dezelfde technieken hanteren en ook niet allemaal gebruik maken van foetale cellen. Ook is er verschil in de fase van het eventuele gebruik van dit menselijk weefsel.

De op dit moment meest genoemde fabrikanten van Coronavaccins, Pfizer en Moderna, maakten alleen gebruik van menselijke cellen tijdens de testfase in het laboratorium. Voor het ontwerp, de ontwikkeling en de productie werd hiervan geen gebruik gemaakt.

Maar Nederland heeft ook een koop- of optie tot koopovereenkomst gesloten met vier andere fabrikanten. Om het overzichtelijk te maken hebben we alle fabrikanten in kaart gebracht, zodat u snel kunt aflezen welk vaccin gebruik heeft gemaakt van foetaal weefsel en in welke fase:

Mobiele telefoongebruikers: scroll naar rechts voor de gehele tabel

Fabrikant Land Soort Ontwerp en Ontwikkeling Productie Testfase
 BioNTech/Pfizer   Amerika/Duitsland   RNA Geen foetale cellen Geen foetale cellen Wel foetale cellen (HEK293)
 Moderna  Amerika  RNA Geen foetale cellen Geen foetale cellen Wel foetale cellen (HEK293)
 CureVac  Duitsland  RNA Geen foetale cellen Geen foetale cellen Geen foetale cellen
 Janssen  Amerika  Vector  Wel foetale cellen (PER.C6) Wel foetale cellen (PER.C6) Wel foetale cellen (PER.C6)
 AstraZeneca  Amerika/VK  Vector Wel foetale cellen (HEK293) Wel foetale cellen (HEK293) Wel foetale cellen (onbekend)
 Sanofi/GSK  Amerika/Frankrijk  Eiwit Geen foetale cellen Geen foetale cellen Wel foetale cellen (HEK293)

 Gamaleya Research
 Institute - "Sputnik"

 Rusland Vector Wel foetale cellen (HEK293) Wel foetale cellen (HEK293) Wel foetale cellen


(met dank aan het Lozier Institute voor hun voortreffelijke overzicht)

Pro-life vaccins

Op basis van dit overzicht kunnen we stellen dat er nu één echt pro-life vaccin tussen zit. Dit betreft het Duitse CureVac vaccin, dat tijdens geen enkele fase gebruik maakte van foetale cellen. Dit vaccin is echter nog niet zo ver in ontwikkeling als dat van Pfizer en Moderna. Volgens NOS heeft Nederland wel reeds 8,6 miljoen doses van dit "pro-life vaccin" besteld, waarmee in totaal ongeveer 4,3 miljoen mensen kunnen worden gevaccineerd (omdat men uitgaat van twee vaccinaties per persoon).

De vraag of vaccineren in z’n algemeenheid een goede keuze is, laten we in het midden. Dit zal een ieder voor zichzelf moeten bepalen. Schreeuw om Leven wil zich vooral richten op het gebruik van menselijk weefsel en de medisch-ethische gevolgen daarvan. Uitgaande van het voornemen om  het vaccin te nemen, spreken wij uiteraard onze voorkeur uit voor een volledig pro-life vaccin, zoals dat van CureVac. Het liefst zouden wij namelijk zien dat er tijdens geen enkele fase van de ontwikkeling van een vaccin gebruik wordt gemaakt van gekloonde cellen van geaborteerde kinderen.

Zijn er nuances?

Echter, misschien is enige nuance denkbaar. Bijvoorbeeld omdat er een verschil bestaat tussen de oorspronkelijke menselijke cellen en de veelvuldig gekloonde cellen die vandaag de dag worden gebruikt. Het is duidelijk dat het destijds (illegaal) geaborteerde Nederlandse kind, waarvan de cellen zijn gebruikt voor de HEK293 cellijn, niet werd geaborteerd voor dit wetenschappelijke doel. Ook in die tijd was er, helaas,  altijd wel menselijk weefsel van ongeboren kinderen voorhanden was, omdat er ook toen abortussen werden uitgevoerd. Voor sommigen is er hierdoor ruimte voor de afweging dat de zondige manier waarop de cellen verkregen zijn, losstaat van het gebruik ervan. Weer anderen zullen echter aandragen dat de het gebruik van zondig verkregen materiaal wel dient te worden afgewezen. Wat sommigen nog ter overweging meenemen, is dat het niet gebruiken van deze cellijnen, nu ze er eenmaal zijn, mogelijk ook ethische bezwaren met zich meebrengt. Achteraf bekeken zou men dit punt kunnen maken, aangezien de vele vaccins die met behulp van deze cellijnen werden geproduceerd naar verluidt miljoenen levens hebben verlengd.

Wat te doen?

Het is onduidelijk in hoeverre er van de overheid gekozen mag worden voor een bepaald vaccin, maar het lijkt er nog niet op dat die mogelijkheid geboden wordt. Wellicht helpt het om uw lokale en/of landelijke politieke vertegenwoordigers te benaderen, zodat zij pleiten voor deze keuzemogelijkheid, waardoor u eventueel in staat bent om te kiezen voor het CureVac vaccin. Schreeuw om Leven zal de mogelijkheden hiervan ook onderzoeken. Inmiddels hebben de SGP en de ChristenUnie Kamervragen gesteld over onder meer de mogelijheid van het maken van een keuze op basis van gewetensbezwaren.

(Update 17-2-2021: Hugo de Jonge heeft inmiddels gereageerd op de Kamervragen van SGP en CU. Hij gaat helaas niet in op het verzoek om een keuzevaccin. Schreeuw om Leven gaat nadenken over verdere acties. Intussen raden wij u aan uw politieke partij andermaal te vragen om de politiek hiertoe op te roepen. Zie onze uitleg op onze Facebook-pagina.)

Hartelijk dank voor het lezen van dit artikel!
Dank voor uw gebed en donatie!

Deel dit artikel direct op Twitter

terug naar het overzicht
Oproep: Bent u (of kent u) iemand die 16 weken of langer zwanger is? Misschien wil diegene meewerken aan een pracht… https://t.co/3rsyINUp5p   347 dagen geleden op Twitter

Blijf op de hoogte!