Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

Second Love verstoort de samenleving

Second Love verstoort de samenleving

04-09-2017

Wie zaait zal oogsten

 

Dinsdag 29 augustus is een petitie gestart tegen de reclame campagne Second Love. De petitie zal binnenkort worden aangeboden aan de Reclame Code Commissie met verzoek om de reclames van Second Love te verbieden. Een heel goed en noodzakelijk initiatief welke ondertussen al door duizenden mensen is ondertekend.

 

Geen enkele vrouw of man zit er op te wachten dat zijn of haar partner anoniem vreemd gaat in een relatie. Vreemdgaan staat op nummer één als oorzaak van echtscheidingen1.

Volgens het CBS zijn er in 20162 65.249 huwelijken gesloten en 33.414 huwelijken ontbonden3. Per week krijgen ongeveer 1.350 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden4. Dat zijn schrikbarende cijfers in ons land! En dan is er een organisatie Second Love die reclame maakt voor anoniem vreemdgaan en daarmee voor het ontwrichten van relaties. Vrijwel geen kind zit er op te wachten dat zijn of haar ouders gaan vertellen dat ze uit elkaar gaan.

 

Scheidingen hebben enorme gevolgen, bijna iedereen heeft wel iemand in de directe omgeving die gescheiden is en die er over mee kan praten wat voor spanningen en zorgen dat met zich meebrengt. Kinderen worden beschadigd, komen in loyaliteitsconflict terecht. Voor wie moet ik kiezen? Waarom mag ik niet meer naar mama of naar papa, waarom woont papa of mama nu ergens anders? In dagblad Trouw was twee jaar geleden al te lezen dat het aantal vechtscheidingen fors groeit5. Hier is steeds meer begeleiding voor nodig die de nodige kosten met zich meebrengen. Een zorgelijke ontwikkeling.

 

Ondertussen wordt huwelijkstrouw steeds verder uitgehold. Flitsscheidingen zijn al mogelijk, aan meer ouderschap wordt gewerkt en nu wordt er ook al gepleit voor acceptatie van polygamie6. “Niet monogaam zijn is nog steeds een taboe, maar wel steeds minder” kopte het NOS journaal op 31 augustus. Breed werd uiteengezet dat we er aan moeten werken om polygamie, naast alle andere varianten in samenlevingsvormen, breder geaccepteerd te krijgen. We zijn van God los in ons land. Het eigen “ik” staat centraal, als “ik” maar aan mijn trekken kom, als “ik” maar kan doen wat “ik” wil. Dat daar kinderen door beschadigd raken lijkt van ondergeschikt belang. Een echtpaar dat zestig (!) jaar getrouwd was werd naar hun geheim gevraagd. De man antwoordde: “Wij stammen nog uit een tijd dat je iets repareert als het stuk is.” Dit zijn we in Nederland steeds meer kwijt geraakt. Als een relatie stuk is, lijkt het alsof we het steeds makkelijker weggooien en opnieuw beginnen. Ik zeg hiermee niet dat er geen moeilijke situaties kunnen zijn, die zijn er wel degelijk, maar het scheiden lijkt steeds makkelijker te gaan.

 

De vrije seksuele, ik gerichte moraal die gepromoot wordt ook onder (onze) jongeren heeft gevolgen. Dat je jezelf steeds minder kan binden aan een partner.7 Bovendien als de vrouw in een vrije seksuele relatie zwanger raakt, dan lijkt een abortus vaak de oplossing, terwijl men voorbij gaat aan alle daaraan verbonden gevolgen. Het grootste gedeelte van de hulpvragen die bij Er is Hulp (de hulpafdeling van stichting Schreeuw om leven) binnen komen hebben te maken met een instabiele relatie.

Al die wisselende relaties hebben nog meer verstrekkende gevolgen. Veel kinderen hebben meerdere opa’s en oma’s. Naar welke opa en oma mogen ze van de ouders nog wel of niet omkijken? Wie voelt zich nog verantwoordelijk voor opa of oma als die ernstig ziek is of dement? Zou dit ook niet een oorzaak zijn van de stijgende vraag naar “Voltooid leven?”

 

Wat leren kinderen over huwelijkstrouw? De God van Abraham, Izak en Jacob, bleef en blijft Zijn volk Israël trouw. Welke zonde ze ook deden, welke kant ze ook opgingen. Diezelfde God vraagt van ons als mannen om zo van onze vrouwen te houden in Efeze 5. Dat we die onvoorwaardelijk lief hebben. Een hele opdracht en verantwoording. Welk beeld van God zaaien we in de harten van onze kinderen? Vrije seksuele moraal? Acceptatie van de promotie om vreemd te gaan?

 

Wie zaait zal oogsten. Laten we het Goede Zaad zaaien in de kinderharten. Spreek vrijmoedig over de Heere, over Zijn Liefde, Zijn nimmer aflatende Trouw en Zijn Genade. Je mag bij de Heere opnieuw beginnen, lees Johannes 8: 1-11. Dat is een andere Boodschap dan die de wereld ons voor houdt.

 

Kees van Helden

directeur stichting Schreeuw om Leven

terug naar het overzicht
https://t.co/wEBlh4fFlQ Feest vieren omdat je straks met de wet in de hand het leven van iemand anders mag doden. Eigenlijk in en in triest.   1 uur geleden op Twitter

Blijf op de hoogte!