Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

Gratis verstrekking anticonceptie als oplossing tegen abortus?

Gratis verstrekking anticonceptie als oplossing tegen abortus?

31-01-2018

Gratis anticonceptie als oplossing voor abortus?

Een veel gehoord argument in de abortus discussie is dat wanneer anticonceptie gratis wordt verstrekt, het aantal ongewenste zwangerschappen drastisch omlaag zal gaan. In de laatste Leef van 2017 schreven we al over een publicatie van NPVzorg naar aanleiding van een Engels onderzoek waaruit was gebleken dat juist het tegenovergestelde waar is.

 

Door het gebruiken van anticonceptie wordt juist minder voorzichtig met seksualiteit omgegaan. Bovendien werkt het een mentaliteit in de hand dat een kind niet gewenst is. Want vaak geldt dat als de anticonceptie faalt, het kind weg moet. Anticonceptie wordt nog wel eens gebruikt als ‘veiligheids’ argument; kans op zwangerschap zou er nauwelijks zijn. Maar anticonceptie biedt niet de garantie die het pretendeert.

Het falen van de anticonceptiepil is een reden voor abortus die bij onze hulpverlening nogal eens wordt gehoord. Toch zwanger ondanks dat vrouwen aan de pil zijn. Hoe kan dat dan? Om daar een antwoord op te geven is het goed om de verschillende werkingen van de pil te beschrijven. Ten eerste voorkomt de pil in principe de eisprong, waardoor er geen bevruchting kan plaatsvinden. De pil zorgt daarnaast ook voor verdikking van het cervixslijm waardoor dat een barrière wordt voor de zaadcellen. En de pil verandert het baarmoederslijmvlies zodanig dat – mocht er toch een eisprong zijn geweest – een eventuele bevruchte eicel zich niet kan innestelen en afsterft (dit is een abortieve werking).

 

SCHIJNVEILIG

Bovenstaande werkingen pretenderen dat je met de pil ‘veilig’ zit als je niet zwanger wilt worden. Toch faalt de pil nogal eens. Daar zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen.

1. Te late inname. De pil heeft steeds lichtere doseringen van werkzame stoffen gekregen. Het is daarom noodzakelijk dat de pil niet meer dan 12 uur te laat wordt ingenomen. Gebeurt dat wel – men vergeet het of is te laat vanwege reizen of een onregelmatig werk- of slaapritme – dan neemt de effectiviteit van de pil af.

2. Maag- en darmstoornissen. Wanneer binnen 3 tot 4 uur na inname van de pil buikloop of braken optreedt, vermindert de effectiviteit. Dit kan al gebeuren bij (buik)griep.

3. Wisselwerkingen met medicatie. In verschillen de geneesmiddelen zitten stoffen die de werking van de pil kunnen afzwakken. Bijvoorbeeld in medicatie voor de behandeling van:

 

epilepsie (bijvoorbeeld primidon, fenytoïne, fenobarbital, carbamazepine, oxcarbazepine, topiramaat, felbamaat);

tuberculose (bijvoorbeeld rifampicine, rifabutine);

hiv-infectie (bijvoorbeeld ritonavir, nelfinavir, nevirapine, efavirenz);

hepatitis C-virusinfectie (bijvoorbeeld boceprevir, telaprevir);

andere infecties (bijvoorbeeld griseofulvine);

hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen (bosentan);

depressieve stemming (het kruidenmiddel sint-janskruid).

 

Kortom, een feilloze werking van de anticonceptiepil bestaat niet. Door gratis verstrekking van anticonceptie ontstaat een schijnveiligheid voor bescherming tegen zwangerschap waardoor die zeker niet alle onbedoelde zwangerschappen voorkomt. Het argument: gratis verstrekking van anticonceptie voorkomt abortussen, is pretentieus. Sterker nog: het is niet waar.

 

LEONTIEN BAKERMANS

terug naar het overzicht
Opnieuw abortusarts vastgelegd: legt uit dat ze 22 of 23 week oude baby's laten sterven bij geboorte tijdens abortu… https://t.co/bt60lRSXpb   22 uur geleden op Twitter

Blijf op de hoogte!