Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

Natasja koos met hulp van sponsorplan vóór haar kindje.

04-12-2018

Sponsorplan biedt toekomst!

En redt levens

 

“Hallo, ik zit met een probleem. Ik ben deels een alleenstaande moeder, heb een kindje van vijf en ben twintig weken zwanger. De relatie loopt niet goed, ik zit krap bij kas en de vader neemt geen verantwoordelijkheid voor de opvoeding. Ik zit met een groot probleem en hoop dat ik advies kan krijgen.”

 

Deze noodkreet kwam onlangs via e-mail bij Er is hulp binnen. Dezelfde ochtend is er contact met Natasja*. Ze is 25 jaar. Anderhalf uur lang voer ik een intensief telefoongesprek met haar waarbij de emoties aan de andere kant van de lijn regelmatig heel hoog oplopen. Natasja vertelt dat ze haar moeder verloren heeft, haar eigen vader is niet in beeld. Ze heeft al een dochtertje van vijf jaar. Haar vriend, vader van de beide kinderen, blijkt geen verantwoordelijkheid te dragen voor zijn vriendin en hun dochtertje. Hij leeft zijn eigen leven, komt en gaat wanneer het hem goeddunkt en heeft haar inmiddels verlaten. Natasja ontvangt een bijstandsuitkering waarmee ze maar net het hoofd boven water kan houden. Ze is ten einde raad. De week ervoor was ze voor een gesprek naar een abortuscentrum geweest. Hier vertelde ze hetzelfde verhaal als ze nu aan mij vertelt. De mensen daar waren begripvol en verzekerden haar dat een abortus een juiste beslissing was in deze noodsituatie. Een vervolgafspraak werd direct gemaakt. Op Natasja’s vraag hoe de abortus zou worden uitgevoerd vertelde men dat haar baarmoeder verdoofd zou worden en dat de abortus door middel van zuigcurettage zou plaatsvinden (ja, ja, een kindje van twintig weken, dat kan nooit door een buisje van één centimeter doorsnede...). “Voor je het weet is het voorbij”, zei men nog. Natasja zou onder narcose “behandeld” worden. De gemaakte echo kreeg ze niet te zien, zelfs niet toen ze er om vroeg. “Nee dat zou niet goed zijn” zei de arts. Natasja stelde deze vraag ook aan mij en ik moest haar een heel ander verhaal vertellen: “jouw kindje wordt in delen uit je baarmoeder verwijderd”.

 

De druk die Natasja ervaarde was enorm. Ze zag geen uitkomst, wist niet hoe ze het kindje alleen groot moest brengen en ook niet hoe ze financieel rond moest komen. Na afloop van het telefoongesprek heeft het team van Er is hulp de situatie besproken, ook om te delen in zorg met elkaar en hoe kunnen we haar helpen?

 

SPONSORPLAN

Al enige maanden was stichting Schreeuw om Leven bezig met de ontwikkeling van een sponsorplan. Dit houdt concreet in dat we de achterban via de social media willen mobiliseren om een stukje van de kosten voor het eerste levensjaar van een kind te sponsoren. Bijvoorbeeld een maand luiers, voeding of wasmiddel. Hiermee willen we een vrouw in nood, die om financiële reden een abortus overweegt, een jaar lang helpen waardoor ze de tijd heeft om (samen met een aan te stellen buddy) te zoeken naar structurele oplossingen. Ondanks dat het sponsorplan nog niet helemaal was ingevoerd namen we de beslissing om voor Natasja een eerste oproep te doen via de social media. Om half vijf die middag werd op Facebook een oproep geplaatst met de vraag of mensen een Persoonlijk Bericht (pb’tje) wilden sturen als ze aan deze actie mee wilden werken. Direct na plaatsing kwam het eerste pb’tje al binnen, en nog een, en nog een. Ze stroomden binnen. Om half acht ‘s avonds hadden we al honderden berichten met de meest hartverwarmende reacties en ook concrete aanbiedingen. Tegelijkertijd hebben we het verzoek gedaan om alstublieft geenpb’tjes meer te versturen, omdat we het op dat moment niet meer konden verwerken.

 

De dag erna was er weer contact met Natasja. Ik heb haar verteld dat talloze mensen uit onze achterban bereid zijn om een jaar lang alle materiële kosten van haar kindje voor hun rekening te nemen. Natasja kon het niet bevatten dat wildvreemden zo bereid waren om in liefde haar de hand te reiken. Ze ging er weer over nadenken. Vrijdagochtend, de dag van de geplande abortus, was er weer contact met Natasja... Ze heeft de abortusafspraak afgezegd. We hebben de Heere gedankt voor deze beslissing en voor al die mensen die hun onvoorwaardelijke liefde hebben getoond aan deze onbekende vrouw in nood.

 

Een week na het eerste contact met Natasja is er een ontmoeting bij haar thuis. Janneke, een jonge vrouw die zelf een gezinnetje heeft, gaat als mogelijke buddy mee. Wat een prachtige ontmoeting! Wat is Natasja dankbaar! Het klikt wonderlijk goed tussen Janneke en Natasja.

Janneke gaat met haar mee als ze naar verloskundige moet of naar het ziekenhuis. Zij gaat zorg dragen voor de benodigde spullen voor het kindje, die mag ze aanschaffen dankzij de enorme steun vanuit onze achterban. Deze situatie heeft ons (opnieuw) een aantal zaken geleerd. Echt onafhankelijke hulpverlening heeft Natasja in het abortuscentrum niet gekregen. Haar hulpvraag was niet om een abortus te laten plegen, maar ze wilde steun krijgen en een oplossing voor haar financiële situatie waardoor ze kon kiezen voor haar kindje.

 

Daarnaast heeft deze situatie ons geleerd dat er een enorme warmte, liefde en bereidheid is onder de Nederlandse bevolking om vrouwen in nood te helpen. Ongeacht wie het is en kijkend over kerkmuren heen. Dat bemoedigt ons om door te gaan met het sponsorplan. Doordat Natasja met behulp van dit sponsorplan over haar problemen heen mocht kijken, heeft zij de beslissing kunnen nemen om haar kindje te laten leven.

 

Soli Deo Gloria!

Ook moeders als Natasja helpen? klik dan hier.

Wil je doorpraten over een onbedoelde zwangerschap of over een abortus uit het verleden? klik dan hier.

terug naar het overzicht
Bizar een pas geboren meisje weggooien omdat je liever een jongetje wil... Hoeveel kinderen worden in NL geabortee… https://t.co/al3UArFOCp   1 dagen geleden op Twitter

Blijf op de hoogte!