Skip navigation
?
Onbedoeld zwanger?

Abortus als feestje? Videoclip ‘kill the baby’ moet worden gestopt!

Geplaatst op 1 september 2022 in Nieuws.

‘Vulva’ kennen we vanuit de biologielessen, maar is ook de naam van een Rotterdamse doom-band. ‘Doommetal’ is muziek, een metal-genre, met een langzaam en duister geluid, bedoeld om een sfeer op te wekken van duisternis, wanhoop, leegte en verdoemenis. De band bracht eind augustus een weerzinwekkende videoclip uit: ‘Kill the baby’. In het filmpje is te zien hoe in een gamesetting een baby wordt doodgeschoten. En worden diverse poppen ‘vermoord’ door onthoofding, verbranding of door het van een hoogte naar beneden te gooien. Daarbij schreeuwt de band:

  • Kill the baby
  • I’m not your mommy
  • You’re not my problem
  • Just kill the baby
  • My Uterus
  • My Uterus
  • Kill the baby (5 keer)

Kill the baby is een van de nummers van Vulva’s debuutalbum ‘Woe the wicked’ (‘wee de goddelozen’). Op de hoes staat een echo waarop de foetus is te zien van het kindje van een van de bandleden. Op de vraag of ze wel zeker wist of ze dat wilde zei ze: ““Het leek me juist zo gaaf, want ik ben elke dag blij als ik wakker word en geen kind heb. Ik ben nu een veel gelukkiger mens. En het is ook beter voor – het was natuurlijk nog geen kind hè – ik ben blij voor whatever the fuck dat geweest was. Want die had echt een ***leven gehad. Ik was toen ook met best wel een pisvlek, dus dat was dan de pa geweest. Daar had-ie ook helemaal niks aan gehad. Dus ja, dan is het maar beter van niet. Die foto is een herinnering aan een supergoede keuze voor iedereen.”

Naar eigen zeggen van de band steken zij zo “de draak met hoe Schreeuw om leven en andere ‘pro-life-organisaties’, zoals ze zichzelf noemen, praten over abortus. Alsof het moord is op een baby.”

27 augustus jl. ging het in première. In een kerk in Rotterdam. Daar werd als volgt verslag van gedaan: “gekleed in trouwjurken brengen ze duistere, langzame stukken vol krekelgeluiden ten gehore en explosieve schreeuwsessies tegen het patriarchaat. Op een scherm zorgen stockbeelden van bomen met flitsen van vingers en lichaamsvlees voor een grimmige heks-achtige sfeer, maar Kim en Nadya barsten meerdere malen uit in een bevrijdende lach. Tijdens hun show brengt VULVA bovendien een eerbetoon aan Madame Restell. “Zij voerde abortussen uit in de negentiende eeuw en werd daarvoor vermoord,” zegt Kim door de microfoon. Dat zet de dingen in perspectief: we zijn flink opgeschoten sinds die tijden waarin ongewenst zwangere vrouwen stiekem naar een donker steegje moesten voor hun abortus. Maar het kan ook nog altijd beter. Een feestelijke stemming rondom het abortusrecht is dan ook absoluut niet misplaatst.”

De avond was een mengeling van muziek, voorlichting en gesprek waar de feministische stichting AVA een belangrijke rol speelde. Deze stichting is een initiatief van het Humanistisch Verbond en heeft als missie om op te komen voor de rechten van alle vrouwen, trans en non-binaire mensen die zwanger kunnen worden en/of menstrueren in anticonceptie en abortus.

Vier overwegingen waarom ‘kill the baby’ en het optreden van Vulva weerzinwekkend is en moet worden gestopt.

  1. Het doden van menselijk leven wordt gepropageerd als een bevrijding. Dat is niet nieuw als het om abortus gaat. Het is wel stuitend om het in een videoclip in beeld te brengen, ook al zijn het poppen. Niet de ‘bevrijding’ wordt tot uitdrukking gebracht, maar het doden van de baby. Dat is propageren van geweld.
  2. De bandleden krijsen het uit: ‘i am not your mommy’. Daarom zal er in de clip geen navelstreng zichtbaar zijn. Dan lijkt het erop alsof er geen verbinding is, hoewel dit inmiddels een biologisch gegeven is. Tegelijk wordt tegen de baby ‘gesproken’, zelfs aangesproken met ‘you’. Natuurlijk, je kunt ook tegen de hond of tegen de kast praten, maar het wekt toch de suggestie dat de baby, wellicht onbedoeld, als persoon wordt gezien. Een persoon om een relatie mee te hebben, om lief te hebben, te koesteren en zo nodig te beschermen. Daarom is het beeld zo walgelijk waarop te zien is dat er een pop uit de kinderwagen wordt gerukt om vervolgens gedood te worden. Hoe pijnlijk is dit voor mensen die een kindje hebben verloren, na de geboorte of bij een miskraam?
  3. Diverse organisaties werken samen met AVA, die een rol speelde op de avond waarop de single in première ging: Rutgers, Fiom, NVOG, NGvA en KNOV. Vinden zij ook dat abortus een feestje moet zijn?

De geest van de clip is heel anders dan die van de wet afbreking zwangerschap. In de wet is de bescherming van het ongeboren leven een waarde die meeweegt. Hoe kijken overheid, de verantwoordelijk minister in het bijzonder, en politiek dan naar abortus als feestje?

  1. Dat de première van deze gewelddadigheid in een kerk plaatsvond is blasfemisch, godslasterlijk. De verslaggever had het niet voor niets over duivels plezier, wrang passend bij de muzikale sfeer van verdoemenis en de titel van Vulva’s album. Hoeveel kinderen zullen in die kerk zijn gedoopt waarmee God bevestigde dat Hij juist omziet naar kleine mensen, een relatie met hen heeft?

Dat laatste is ook goed nieuws. God is een God Die liefheeft en omziet naar kleine en grote mensen en met Zijn licht, door Jezus Christus, duivelse duisternis verdrijft.

Schreeuw om leven roept op om publicatie van deze single te voorkomen. Iedereen kan het zelf melden op YouTube als gewelddadige content en bij Spotify als gevaarlijke content, meer specifiek ‘inhoud die ernstig fysiek letsel aan een persoon of groep verheerlijkt’.