Skip navigation
?
Onbedoeld zwanger?

Koningshuis: kom op voor het ongeboren leven!

Geplaatst op 12 september 2022 in Nieuws.

Koningin Maxima pleit voor keuzevrijheid van de vrouw en lijkt zo een pro-abortusstandpunt in te nemen. Dat de koningin zich niet profileert als een schild om kwetsbaar leven te beschermen, stelt teleur.
Schreeuw om leven roept het koningshuis op om op te komen voor het ongeboren leven. 

Tijdens haar recente bezoek aan Texas onderstreepte koning Maxima in een gesprek, waarin het onder meer ging over abortus, het belang van de keuzevrijheid van de vrouw. Dat meldde NOS zaterdag 10 september. De koningin deed dit in aansluiting op Liesje Schreinemacher, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van Nederland, die in een gesprek met gouverneur Gregg Abbott het recht op veilige abortus voor vrouwen als punt van zorg naar voren bracht. Nieuwssite San Antonio Express News meldt verder dat de minister gezegd heeft: “Ik vroeg me af of we misschien als tegenhangers konden samenwerken om te zien wat we kunnen doen in dat (abortus)standpunt voor Texas.”

Onze koningin geniet koninklijke onschendbaarheid, maar dat neemt niet weg dat er bij de boodschap van koningin Maxima kritische kanttekeningen zijn te plaatsen. Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw om leven: “In de staat Texas is abortus sinds vorig jaar dankzij restrictievere wetgeving vanaf zes wegen zwangerschap verboden. Het is ongepast dat de koningin vervolgens op het aambeeld van de vrouwenrechten gaat slaan. Heeft zij erkend dat de waarde van het ongeboren er ook toe doet? Nederland kent immers wetgeving waarin het zowel gaat over de waarde van de autonomie van de vrouw als de waarde van het ongeboren leven. Als koningin Maxima het alleen heeft over de keuzevrijheid van de vrouw heeft ze een eenzijdig verhaal en vertegenwoordigt ze niet een deel van haar achterban. Én spreekt ze niet in de geest van de Nederlandse wetgeving. Van een staatshoofd mag je verwachten dat ze er alles aan doet om te bevorderen dat overheden functioneren als beschermend schild voor kwetsbaren. Dat geldt ook, of misschien wel: juist, het ongeboren leven. Dat heeft ze, zo blijkt uit de berichtgevingen, echter niet gedaan en dat stelt diep teleur.’

Gouverneur Arnott zou daarentegen gezegd hebben: ‘Eén ding waar we hier veel belang aan hechten, is de veiligheid en gezondheid van de moeder. Maar het andere waar we belang aan hechten, is de veiligheid en gezondheid van de baby.’

Schreeuw om leven heeft in een brief aangeboden onze koningin bij te praten over hoe een – in het algemeen bijzonder koningsgezind – deel van Nederland kijkt naar abortus en dringt er op aan dat ook het koningshuis zal opkomen voor het ongeboren leven.

© Beeld: RVD – Martijn Beekman