Skip navigation
?
Onbedoeld zwanger?

Terugblik op de Mars voor het leven

Geplaatst op 16 november 2022 in Nieuws.

Zaterdag 12 november was de Mars voor het leven in Den Haag. 7000 mensen liepen samen de stille Mars voor het leven om de grote moeite met de huidige abortuspraktijk in Nederland kenbaar te maken. Tijdens deze dag werden de deelnemers bemoedigd en toegerust door verschillende sprekers en muziek.

De opbouw

Na weken, maanden, van voorbereiding begon de Mars voor ons al een beetje op vrijdag. Met een groep toegewijde vrijwilligers en crew werd het eerste deel van de opbouw gerealiseerd. Er werd druk met rijplaten gesleept, heftruck gereden, materialen geleverd en bouwhekken werden geplaatst. Zaterdagochtend nog voor de zon goed en wel op kwam, was het al een bedrijvige drukte op het Malieveld. Het podium moest worden opgebouwd, de catering voorbereid, de techniek ingeregeld en ga zo maar door. Hoe hoger de zon aan de hemel klom, des te meer vrijwilligers zich meldden voor hun taken. Mede dankzij hun inzet, mocht deze dag goed verlopen.

Het programma

Vanaf een uur of tien straalde de zon er lustig op los en druppelden de eerste deelnemers binnen. Een deel van hen kwam met busvervoer dat georganiseerd werd vanuit verschillende plekken in het land. Om elf uur begon het podiumprogramma, gepresenteerd door Frans de Koeijer, waarin verschillende sprekers de deelnemers mochten toerusten en bemoedigen. Deze toespraken werden afgewisseld met muziek en samenzang, verzorgd door Tenira Sturm, Mark Brandwijk en Paul van der Feen.

Alleen

Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw om leven, opende het podiumprogramma met de vraag: “Stel je voor dat je hier alleen zou staan, en straks alleen met je bord door Den Haag moest lopen, het zou vreemd zijn, je zou je alleen voelen, misschien wel eenzaam. Hoe zou je bemoedigd raken als je hier in je eentje stond, hoe krachtig zou je boodschap zijn als je alleen door Den Haag moest lopen?” Wat een impact hadden deze woorden, en hoe gezegend zijn we dat we met duizenden mochten opkomen voor het leven.

De dood zal niet overwinnen!

Ook Chris Stoffer sprak bemoedigende woorden en legde de nadruk op het feit dat de dood niet zal overwinnen, omdat Jezus spreekt: “Ik ben de Opstanding en het Leven”. Hij vond kracht in het feit dat niet wij, maar Jezus de macht over leven en dood heeft. Hij riep op om de strijd tegen het ongeboren leven niet op te geven en aan te houden in gebed: “Jezus heeft de dood overwonnen, hij is het leven en Hij geeft het Leven, daarom zal de dood niet overwinnen!”

Dapper getuigenis

Selena van der Klis inspireerde ons met haar dappere getuigenis over hoe zij voor haar zoontje mocht kiezen! Ze sprak: “Er groeide ander leven in mij en het was niet aan mij om daar God over te spelen. Dit onschuldige leven vol met licht was een zegen van God en dat wilde ik een kans geven.” Met de Mars voor het leven laten we blijken dat we geloven in een hoopvolle toekomst voor moeder én kind, waarin we meisjes en vrouwen zoals Selena kunnen helpen.

Bescherm de kwetsbaren

In haar toespraak sloot Mirjam Bikker hier naadloos op aan door nadruk te leggen op het belang van er zijn voor vrouwen en meisjes in nood en naar hen te luisteren. “Ons hart klopt voor het weerloos zijn, voor het ongeboren leven, voor het pasgeboren leven, voor de moeder die het kindje draag en de vader die voor hen beide mag zorgen.” Ze riep op om naast vrouwen en meisjes in nood te staan en voor hen te bidden, omdat het opkomen voor het ongeboren leven begint op onze knieën. Als vrouwen weten dat ze geholpen worden, is de keuze voor het leven makkelijker.

Leven is waardevol

De laatste spreker, Jan Kloosterman, onderstreepte het belang van ons publiek getuigenis dat leven waardevol is, omdat God het leven gemaakt en gegeven heeft. Hij benadrukte het belang van de zorg voor het leven. Hij stelde dat wij handen hebben gekregen om te helpen, om te zegenen en te zorgen. Maar ook dat onze handen zijn leeg om te ontvangen, wij hebben Gods zegen nodig om onze handen te kunnen gebruiken om te zorgen voor het leven. Leven respecteren betekend dat er handen zijn om het leven te verzorgen, het te laten groeien en te laten ontwikkelen. Leven vraagt om zorg, aandacht en liefde, daarom is de zorg voor het leven van belang!

Stille Mars

Na de bemoediging en toerusting van de sprekers, startte de Mars voor het leven vanaf het Malieveld langs de Tweede Kamer en de Hofvijver, dwars door het centrum van Den Haag. In stilte mochten we uitdragen dat het ongeboren leven beschermwaardig is en dat we daarom verlangen naar een samenleving waarin abortus onnodig en ondenkbaar is. Het contrast was groot toen we onderweg tegendemonstranten tegenkwamen die schreeuwden om onze aandacht, de tocht mocht hier in waardige stilte voorbij trekken.

We zijn God dankbaar voor deze krachtige dag, waarop Hij ons bemoedigde en beschermde. Met de Mars voor het leven werd de waarde van het leven verdedigd en ontvingen zowel politiek als samenleving een signaal dat duizenden Nederlanders niet achter de huidige abortuswet staan.

Aftermovie

 

Livestream podiumprogramma

Hebt u de Mars voor het leven gemist, maar wilt wel het podiumprogramma terugkijken? Dat kan!