Skip navigation
?
Onbedoeld zwanger?

Marsch für das Leben in Berlijn

Geplaatst op 18 september 2023 in Nieuws.

Zaterdag 16 september werd in Berlijn de 19e Marsch für das Leben gehouden. Gelijktijdig vond dezelfde demonstratie voor het eerst plaats in Keulen. In totaal waren er 7.000 deelnemers aanwezig om op te komen voor het ongeboren leven. In beide steden waren tegendemonstranties.

Op het zonovergoten plein voor de Branderburger Tor verzamelen zich rond de 4.000 deelnemers. Aan de randen van het terrein werd een pro lifemarkt opgesteld, waar verschillende pro lifeorganisaties informatie aanboden en in gesprek gingen met bezoekers. Mooi om te zien dat er veel actieve pro lifejongeren zijn in Duitsland, die de straat op gaan voor verschillende acties.

Bijzonder is dat de tegendemonstratie hier letterlijk tegenover Marsch für das Leben staat. Af en toe is te horen hoe deze demonstranten joelen en schreeuwen. Door de aanwezigheid van een uitgebreid politiecordon wordt de veiligheid gewaarborgd.

Tijdens het podiumprogramma spraken verschillende sprekers, waaronder Arthur Alderliesten, directeur Schreeuw om leven. Hij benadrukt dat de menselijke waardigheid onder druk staat in Europa. “Daarom hebben internationale pro lifeorganisaties elkaar nodig. Om samen te werken aan een humaan Europa, dat hoop voor moeder en kind geeft.”

Lees hier zijn hele bijdrage.

Voor het eerst vond er gelijktijdig een Marsch für das Leben plaats in Keulen. Tijdens het podiumprogramma in Berlijn werd er live verbinding gemaakt. Een historisch moment, aldus Alexandra Linder, voorzitter van Bundesverband Lebensrecht. Linder zal op D.V. 11 november zal spreken tijdens de Mars voor het leven in Den Haag.

Het podiumprogramma is hier terug te kijken.

Het lopen van de mars door de stad verliep in Berlijn grotendeels vreedzaam. In bijna elke zijstraat staan pro choicedemonstranten. Ze laten van zich horen met de alreeds bekende leus: “Raise your voice, my body, my choice!” De politie houd de demonstranten goed onder de duim en sluit elke zijstraat af voor dat de pro lifedemonstratie langs trekt. In Keulen gaat het er minder vreedzaam aan toe en moet de politie meermaals ingrijpen en tegendemonstranten weghalen van de route. Uiteindelijk worden de deelnemers van de mars in Keulen verzocht terug te keren naar het beginpunt.

Indrukwekkend om de Marsch für das Leben mee te maken en te zien hoe ook in andere landen mensen opkomen voor het ongeboren leven. “Mooi om te zien hoe een mars zo veel verschillende soorten mensen verbindt om samen op te komen voor het leven”, zei Alderliesten tijdens het lopen van de mars.