Skip navigation
?
Onbedoeld zwanger?

Ellen: ‘Mooi dat we Zijn liefde kunnen uitstralen’

Geplaatst op 1 mei 2024 in Portret.

Ellen (53) heeft grote passie voor het begeleiden van stellen die in verwachting zijn. Deze passie ontstond tijdens de vijftien jaar dat ze in China woonde. Daar is nauwelijks professionele zwangerschapsbegeleiding. Inmiddels woont ze weer in Nederland. Nu is ze doula, geeft ze zwangerschapscursussen en in ze betrokken bij Schreeuw om leven als vrijwilliger op de telefonische hulplijn.

Begeleiden van zwangeren

Ellen vertelt over haar ervaringen als school nurse in China. Ze werd School nurse op de internationale school van haar kinderen. In ruil daarvoor mochten de kinderen kosteloos naar school. Toen een collega wegging, nam ik haar taken over in het begeleiden van buitenlanders in China tijdens de zwangerschap, bij de geboorte en in de kraamtijd. De vrouwelijke Chinese docenten op de school hoorden over de begeleiding die ik bood en vroegen of ze dat ook konden krijgen. In de eerste instantie was het lastig in het Chinees omdat ik de woorden rondom zwangerschap, geboorte en kraamtijd niet kende. Gelukkig leerde ik dit snel, met hulp van een verloskundige die in een ander deel van China werkte. Ik leerde door deze begeleiding mensen kennen en kon tijdens de zwangerschap met ze mee lopen. Dat was heel verrijkend.”

Ellen en haar man probeerden door de contacten die ze hadden wat voor andere christenen te betekenen. “Veel Christenen in China zijn zogeheten “eerste generatie christenen”. Hoe je het geloof een plek geeft in je dagelijks leven en in je gezin, was voor hen nieuw. Juist als gezin konden we aan hen laten zien hoe je dat vorm geeft.”

Huwelijkscursus

Op een gegeven moment belt er iemand van een kerk die zegt gehoord te hebben dat Ellen en haar man huwelijks cursus geven. Ze zeggen dat ze zeven stellen hebben die de cursus willen volgen. “We gaven niet eens cursus”, zegt Ellen lachend. “We hadden een keer een stel uitgenodigd en hadden samen met hen een aantal avonden over het huwelijk gepraat.” Omdat ze dit mooie aanbod niet af willen wijzen, zetten ze in allerijl een cursus op.

Tijdens de avonden merken ze de invloed van de cultuurverschillen op. Bijvoorbeeld dat de moeder van de man  grote invloed in een huwelijk heeft. Dit maakt dat een man vaak het gevoel krijgt te moeten kiezen tussen zijn vrouw of moeder. “Juist in deze situaties konden we vanuit de Bijbel laten zien hoe God het heeft bedoeld. Daar staat: “Een man zal zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten”.

Eenkindpolitiek

Ellen verteld over de merkbare gevolgen van de eenkindpolitiek. Toen ze de taal beter ging beheersen zag ze steeds meer reclames voor abortus. “Vijf minuten, pijnloos, lage kosten”, zijn slogans waarmee geadverteerd wordt langs de kant van de weg. In gebieden waar dit beleid streng wordt gehandhaafd worden vrouwen soms min of meer gedwongen tot abortus, wanneer blijkt dat ze een tweede kind verwachten. Ook een verkoudheid in het begin van de zwangerschap kan een aanleiding zijn voor een abortus. Mensen zijn bang dat dit effect heeft op de ontwikkeling van het kindje. Het kind dat je krijgt, moet perfect zijn.

“Het drong pas tot me door hoe veel het gebeurt toen een dominee tijdens een dienst abortus aankaartte als de volkszonde. Hij vroeg vrouwen die een abortus hadden gehad en daar vergeving voor wilden om te gaan staan. Driekwart van de vrouwen stond op. Ik zag verschillende vrouwen huilend weglopen.”

Terug in Nederland

In 2019 keert het gezin tijdelijk terug uit China, om een van de dochters bij te staan die een vervolgopleiding start in Nederland. Door corona en andere gebeurtenissen wordt hun terugkeer blijvend.

Ellen wil graag iets met haar passie in het begeleiden van zwangere vrouwen. “Juist de fase dat een stel samen een kindje verwacht is zo uniek en mooi. De manier waarop je daarbij betrokken raakt als je met hen mee oploopt men ik erg gaan waarderen.” Daarom schrijft ze zich in als doula bij de Kamer van Koophandel. In die rol begeleid ze stellen die een kindje verwachten. Ze is beschikbaar bij vragen en is aanwezig bij de bevalling. Ook schrijft ze samen met haar zus het handboek bij zwangerschap, geboorte en kraamtijd vanuit Bijbels perspectief ‘Ik loof U’.

Christelijke zwangerschapscursus

Als vervolg op het handboek ontwikkelt ze een zwangerschapscursus vanuit christelijk perspectief. Hierbij bespreekt ze onderwerpen rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Het unieke is dat ze stellen oog probeert te geven voor de manier waarop ze hun geloof kunnen betrekken tijdens deze fase van hun leven. Ze vertelt dat het besef dat onze tijden in Gods hand zijn, kan helpen het aan Hem over te geven. “Deze gedachte kan ontspannend werken en helpend zijn tijdens de bevalling.”

Schreeuw om leven

“Ik werk zelf vooral met mensen die een kindje krijgen dat heel gewenst is. Maar door mijn ervaringen in China wist ik ook dat er een andere kant was.” Bij het moederkind-huis in Ede, waar ze als oproepkracht werkt,  ziet Ellen de nood waar onbedoeld zwangere vrouwen mee te maken hebben. Dan ziet ze dat Schreeuw om leven op zoek is naar vrijwilligers voor de telefonische hulplijn, zodat deze 24/7 bereikbaar is. Na het volgen van de training start Ellen eind 2022 als vrijwilliger. “De toerusting die ik tijdens de training kreeg is waardevol en heeft me de juiste handvatten gegeven voor dit werk. Als de telefoon gaat is dat toch altijd spannend. Maar het is waardevol om nabij te kunnen zijn aan iemand in nood, door een luisterend oor te bieden.”  Daarin ziet ze een overeenkomst met  haar werk als doula, waarin ze stellen nabij is tijdens de zwangerschap en bevalling. Ze vertelt dat het wel lastig is als vrouwen erg emotioneel zijn, dat raakt. “Ik zou wel eens een arm om iemand heen willen slaan, maar dat kan niet door de telefoon. Het is mooi om te merken dat mensen in de loop van het gesprek rustiger worden.”

Ellen vindt het belangrijk om het wonder van het nieuwe leven blijven zien. “God heeft ons geschapen dat we kinderen kunnen dragen. Soms lijkt een situatie waarin zo’n kindje ontstaat bijna onoplosbaar. Het is mooi dat we Zijn liefde dan kunnen uitstralen naar de mensen om ons heen. Dat kan als vrijwilliger, maar ook gebed voor mensen in deze situatie is altijd nodig!”