Er is Hulp
De waarheid en liefde van God toegepast op alle terreinen van het leven
Volg ons op Instagram

Symposium 'Recht op leven'

Hoe gaan we als kerk om met bedreigingen van het ongeboren leven?

Nieuwe medische ontwikkelingen bedreigen het ongeboren leven. Bijvoorbeeld het kweken van embryo's t.b.v. wetenschappelijk onderzoek. Arthur Alderliesten schreef het boek Recht op leven waarin deze ontwikkelingen worden geschetst en die tijdens het symposium aan bod komen. Vanuit de ethiek van Dietrich Bonhoeffer wordt hierop gereflecteerd en wordt er gezocht naar antwoorden. Het recht op leven is gegeven met het leven zelf.

De oproep aan de kerk is om zich uit te spreken voor het recht op leven en inclusieve geloofsgemeenschappen te vormen waarbinnen men ontvankelijk is voor het kwetsbare en soms ook ongevraagde leven. Prominente van sprekers uit kerken in Nederland reageren tijdens het symposium om deze oproep.

  • Datum: 16 juni
  • Tijd: 13.30-17.00 uur
  • Locatie: Sint-janskerk, Gouda

Kom je ook? Meld je dan vandaag nog hier aan!

Livestream

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprekers

'Recht op Leven'

Tijdens het symposium is er een boekpresentatie van het boek 'Recht op leven'

Rond het levensbegin zijn er allerlei medische en wetenschappelijke ontwikkelingen die ethische vragen oproepen. De voornaamste daarvan cirkelen rond de status en beschermwaardigheid van menselijk embryonaal leven in verhouding tot nieuwe biomedische technologieën. Arthur Alderliesten wil aan de hand van Bonhoeffers inspirerende concept van 'natuurlijk leven' een bijdrage leveren aan de christelijke bezinning op actuele bio-ethische ontwikkelingen rond het levensbegin. Alleen door Christus, als oorsprong, doel en wezen van het leven, kunnen wij de bestemming van het natuurlijke leven kennen. Het recht op leven is gegeven met het leven zelf. Verder gaat Alderliesten onder andere in op een waarschuwende vergelijking tussen de oude eugenetica van de nazi’s en de huidige (eu)genetica van onze tijd.

 Arthur Alderliesten (1979) is directeur van Schreeuw om Leven en projectcoördinator ethiek bij het prof. dr. G.A. Lindeboom Instituut. Hij studeerde achtereenvolgens bedrijfskunde, communicatie en theologie & ethiek. Hij publiceert regelmatig over Dietrich Bonhoeffer en medisch-ethische onderwerpen. Recent verscheen ‘Zijn als Christus’ (2020) en ‘Stervenskunst bij Luther’ (2021) ‘Goede zorg rond het levenseinde’ (2022).

Recht op leven is te koop voor €14,99 (verzendkosten €2,95). Wilt u Recht op leven bestellen? Klik dan hier!

Wetenschappelijk comité dringt aan op wijzigingen in belgische abortuswetgeving
20 september 2023

Wetenschappelijk comité dringt aan op wijzigingen in belgische abortuswetgeving

In oktober 2021 hebben de fractieleiders van de meerderheidspartijen van het Belgisch parlement een studie en evaluatie gevraagd aan de Belgische universiteiten over de praktijk en de wetgeving van de vrijwillige zwangerschapsafbreking. Daarvoor werd een wetenschappelijk comité opgericht dat in april haar aanbevelingen en conclusies publiceerde.

Marsch für das Leben in Berlijn
18 september 2023

Marsch für das Leben in Berlijn

Zaterdag 16 september werd in Berlijn de 19e Marsch für das Leben gehouden. Gelijktijdig vond dezelfde demonstratie voor het eerst plaats in Keulen. In totaal waren er 7.000 deelnemers aanwezig om op te komen voor het ongeboren leven. In beide steden waren tegendemonstraties.

Boek over zwangerschap en abortus: beschamend en eenzijdig
1 september 2023

Boek over zwangerschap en abortus: beschamend en eenzijdig

Trudy Dehue (1951) publiceerde dit voorjaar het boek ”Ei, foetus, baby. Een nieuwe geschiedenis van zwangerschap”. Het is een interessant boek voor wie zich, juist vanuit christelijk perspectief, bezighoudt met thema’s als onbedoelde zwangerschap, abortus en moederschap. In het Reformatorisch Dagblad van 1 september 2023 schreef Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw om leven, er een recensie over.

Blijf op de hoogte!