Skip navigation
?
Onbedoeld zwanger?

Workshops

Tijdens het symposium worden na de hoofdlezing tijdens twee rondes de onderstaande vier workshops aangeboden. Bij aanmelding kunt u aangeven welke workshops u bij wilt wonen. Hieronder vind u meer informatie over de inhoud van de workshops.

Nico van der Voet – Kerken

Hoe ga je als kerk en om met mannen die te maken hebben met onbedoelde zwangerschap en abortus?

Bij onbedoelde zwangerschap gaan onze eerste gedachten uit naar de vrouw die in verwachting is. Meestal is er sprake van een relatie waarbinnen het kind verwekt is. De zwangere vrouw heeft een vriend of een echtgenoot. Wat is zijn rol en zijn verantwoordelijkheid als zijn vriendin of echtgenote meedeelt onverwacht en onbedoeld een kindje te verwachten? Of misschien staan ze wel beiden voor de keus: laten we ons gehandicapte ongeboren kind weghalen of niet? Wat kan de christelijke gemeente in haar onderwijs en pastoraat  betekenen voor jongens en mannen in zo’n situatie?

Sijke Kok – Rouwverwerking

Hoe gaan mannen en vrouwen om met verlieservaringen: hoe blijf je in verbinding?

In deze workshop staan twee vragen centraal: hoe verschillen mannen en vrouwen in de manier waarop ze omgaan met rouw en verlies? En hoe blijf je met elkaar in verbinding in een periode van rouw en verlies? Na een korte introductie van het thema gaan we aan de hand van verschillende casussen en stellingen met elkaar in gesprek.

Adrianne Vroegindeweij –  Hulpverlening

Wat hebben mannen nodig bij een onbedoelde zwangerschap en na een abortus?

In de workshop worden ervaringsverhalen van mannen gedeeld die te maken hebben gehad met onbedoelde zwangerschap en abortus. We denken met elkaar na over de vragen:  ‘Hoe reageren mannen op een onbedoelde zwangerschap?’, ‘Hoe kan een man omgaan met een abortus?,  ‘Hoe rouwt een man?’ en ‘Wat is helpend voor mannen en wat belemmert hen?’. Aan de hand van een actuele casus gaan we met elkaar in gesprek.

Arthur Alderliesten & Mathilde Brandemann – Maatschappelijk Debat

Hoe komt het dat abortus een vrouwenonderwerp is – oorzaak en gevolg

De feministische bewegingen hebben veel goede dingen bereikt op het gebied van vrouwenemancipatie, maar ze hebben er ook voor gezorgd dat de rol van de man bij een onbedoelde zwangerschap is gemarginaliseerd. Hoe is dit zo ontstaan? Welke gevolgen heeft die voor mannen die worstelen met onbedoelde zwangerschap of abortus? Hoe moeten we hier als maatschappij mee omgaan? Tijdens deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over de manier waarop we als samenleving kunnen bijdragen om ook de rol van de man een plek te geven rondom onbedoelde zwangerschap en abortus.