Skip navigation
?
Onbedoeld zwanger?

Zeven waarnemingen bij het artikel uit LINDA. over meelopen bij een abortuskliniek

Geplaatst op 10 juli 2024 in Nieuws.

Een redacteur van Linda. liep een dag mee bij een relatief nieuwe abortuskliniek in Amsterdam, Epione. Hierover schreef ze dit artikel. Tijdens het lezen van het artikel vallen een aantal dingen op. Deze waarnemingen leest u in dit bericht.

  1. De kern van het proces, dat een vrouw de kliniek verlaat zonder zwangerschap (maar ook zonder kind), vindt de redacteur ‘toch een gek idee’. Een dergelijke uitspraak lijkt te bevestigen dat abortus niet normaal is. Ook al probeert Nederland dit, mede door dit soort artikelen, wel zou te doen voorkomen.
  2. Vanuit de pro lifehoek wordt dikwijls geroepen dat er zo onzorgvuldig wordt gehandeld in de abortusklinieken. Vanuit de verhalen van hulpvrager in de context van de hulpverlening wordt dit ook bevestigd. Toch lees je hier dat men het zorgvuldig probeert te doen. Soms is dat goed te erkennen, ook al ben je het fundamenteel oneens met deze handeling.
  3.  3 van de 31 cliënten van de die dag wil hun verhaal delen. 90% van de cliënten niet? Wat wil dat zeggen…?
  4.  Het lijkt aan de telefoon van deze abortuskliniek drukker te zijn dan bij de hulplijn van Er is hulp. Pijnlijk!
  5. De naam van de kliniek verwijst naar de Griekse godin van de pijnverzachting. “Pijnverzachting”. Laat dit tot je doordringen. Er wordt een leven weggenomen, een zwangerschap wordt provocatief afgebroken en vrouwen kunnen flink hebben te dealen met de gevolgen. Hoezo “pijnverzachting”? Is een abortus niet eerder pijnopwekkend?
  6. De gedachte dat abortus soms als anticonceptie wordt gezien, lijkt in deze reportage te worden bevestigd: “… iedereen heeft seks en er gaan gewoon weleens dingen mis. Dat merken we overigens ook als het carnaval of Koningsdag is geweest. Een paar weken daarna is er altijd een duidelijke piek te zien.” Feiten om van te rillen. Van afschuw.
  7. ‘Dat vrouwen vaak spijt krijgen van hun keuze voor abortus is nog zo’n hardnekkig vooroordeel. “Deze wordt graag gebruikt door de anti-beweging, maar het is desinformatie”’ Interessante uitspraak dat minimaal twee gedachten voortbrengt: als uit onderzoek blijkt dat het niet vaak is, moeten we dat als pro lifebeweging ook niet zeggen. Tegelijk blijkt dat dit wel degelijk regelmatig voorkomt, en is het dus eerlijk om deze feiten te blijven benoemen! Zowel vanuit de hulpverleningspraktijk als wetenschappelijk onderzoek.